helmikuuta 13, 2015

Juoksusta voimaa voimisteluun


Alkukeväästä fyysisten ominaisuuksien vahvistamiseen on haettu tukea juoksuharjoittelusta marathon trainer Saija Huhtiniemen johdolla. Monipuolinen ja vaihteleva harjoittelu on paitsi tytöille mielekästä ja motivoivaa myös erittäin kehittävää.  


Juoksuaskel on usein aloittelevilla lenkkeilijöillä pomppiva ja huojuva. Tärkeää onkin oppia lyhentämään askelta ja omaksua tasaisesti rullaava askeltyyli. Tyttöjen askelpituutta mitattiin kellottamalla ja laskemalla askelten määrää. Saijan opastuksessa tytöt löysivät hyvin oikeanlaisen rytmin, jolla askel pysyy riittävän lyhyenä.



Pään asento on yksi hyvän ryhdin peruspilareista ja se onkin myös juoksussa merkityksellinen. Pään asento ohjaa koko kehoa, joten katseen suuntaaminen kohti horisonttia on tärkeää oikean juoksuasennon löytämiseksi. 


Kädet voivat joko auttaa tai haitata juoksijaa. Käsien käytöllä vaikutetaan muuhun juoksutekniikkaan ja jalkojen rytmiin. Käsien oikea asento ja riittävän laaja liikerata kannattaa siis opetella jo heti alusta alkaen. Käsien tulee liikkua vapaasti ja rennosti kylkiä hipoen. Käsistä saa voimaa ja vauhtia juoksuun, kun kyynärvaret pysyvät riittävässä kulmassa koko liikkeen ajan. Saijan mallin mukaan tytöt lähtivät myös harjoittelemaan tehokasta käsienkäyttöä. 





Hyvän ja taloudellisen juoksuasennon säilyttäminen vaatii hyvää vartalon kannatusta. Lantion asento on keskeisessä roolissa, jotta kehon painopisteiden ketju on suorassa linjassa jalan iskeytyessä maahan. Juoksussa kehon painopisteet ovat pää ja hartiaseutu, lantio sekä jalkaterät. Istuvassa asennossa tai peppu pitkällä on raskasta juosta ja asento auheuttaa turhaa lihastyötä väärissä lihaksissa. Lantion kohotusta ja oikea-aikaista lihastyötä harjoiteltiin erilaisten etenemisten, jalannostojen ja hypähdysten avulla. 





Oli sitten kyse hölkkäämisestä tai pikajuoksista, tulee nilkkojen rullata laajasti. Painopiste jalassa on oman askellustyylin mukaisesti päkiä- tai kantapääpainotteinen, mutta pohkeen ja nilkan liikkeen tulee olla voimakas ja terävä. Polvien asennolla on myös suuri merkitys. 




Harjoiteltuja tekniikoita ja liikeratoja tytöt pääsivät treenin aikana myös testaamaan sekä pikajuoksussa että hölkässä. Muutosta juoksussa huomasi monella jo harjoituksen aikana.



Juoksutekniikan harjoittelu vaatii keskittymistä, aikaa ja oivaltamista. Oikean juoksutekniikan hallitseminen on paras tapa tehostaa kestävyysharjoittelua ja ennaltaehkäistä rasitusvammojen syntymistä. Juoksutekniikka on myös pohjana monelle voimistelun lajitaidolle, kuten hyppäämiselle, joten sen opetteluun kannattaa käyttää aikaa :) 


Juoksu voi parhaimmillaan olla sosiaalinen, hauska ja kokonaisvaltaista hyvinvointia edistävä harjoitusmuoto läpi elämän. 

Kiitos Saijalle opetuksesta! Kesän harjoituksia odotamme jo innolla :) 

Ei kommentteja: